Araştırma Konuları

İleri Teknolojiler disiplinlerarası bir anabilim dalı olup, yüksek lisans ve doktora programlarına sahiptir. Bu programlar, farklı disiplinleri bir araya getirmeleri, yeni araştırma konuları ortaya çıkarmaları ve belirli bir disiplin içinde çözülemeyecek problemlere yoğunlaşma imkânı sağlamaları açısından oldukça önemlidir. Disiplinlerarası eğitim, çağın ihtiyaçlarını karşılamak üzere  yeni anlayışlar üretebilen, işbirliğine dayalı öğrenebilen ve tümleşik düşünebilen öğrenciler yetiştirerek  üniversite ve toplum arasında köprü kurar. Bu yüzden, Fen ve Mühendislik kökenli tüm üniversite mezunlarına açık bir lisansüstü bir programdır.

İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı, genellikle çeşitli yüksek teknoloji disiplinlerini ve uygulama alanlarını içeren geniş bir araştırma yelpazesine sahip bir alandır. Araştırma konuları, teknolojik ilerlemenin hızla gerçekleştiği ve yeniliklerin yoğun olarak odaklandığı birçok alana yayılabilir. İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı içinde ele alınabilecek bazı ana araştırma konuları:

Nanoteknoloji ve Nanobilim: Nanometre ölçeğindeki malzemelerin tasarımı, sentezi ve uygulanması. Nanoteknoloji, birçok sektörde kullanılabilir, örneğin ilaç, malzeme bilimi, elektronik ve enerji alanlarında.

Uzay ve Havacılık Teknolojileri: Uzay araştırmaları, uydu teknolojileri, roket bilimi, uzay istasyonları ve uzay madenciliği gibi uzay ve havacılık teknolojileri alanları.

Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği: Genetik mühendislik, biyofarmasötikler, sentetik biyoloji ve biyoteknolojik ürünlerin geliştirilmesi gibi biyoteknoloji konuları.

İnternet of Things (IoT): Cihazların ve nesnelerin internete bağlanması ve veri paylaşımı. IoT, akıllı şehirler, endüstriyel otomasyon ve sağlık teknolojileri gibi birçok alanda kullanılıyor.

Enerji Teknolojileri: Yenilenebilir enerji, enerji depolama, enerji verimliliği ve nükleer enerji teknolojileri gibi enerji alanları.

Çevresel Teknolojiler ve Sürdürülebilirlik: Atık yönetimi, su arıtma, hava kalitesi izleme ve sürdürülebilir üretim süreçleri gibi çevre teknolojileri.

Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik: Dijital güvenlik, veri gizliliği, siber saldırı önleme ve siber güvenlik stratejileri gibi konular.

İleri Malzemeler ve Nanomalzemeler: Yeni malzemelerin geliştirilmesi, malzeme özelliklerinin anlaşılması ve nanomalzemelerin kullanımı.

Robotik Teknolojiler: Otonom robotlar, dronlar, endüstriyel robotlar ve tıbbi robotlar gibi robotik sistemler.

Sağlık Teknolojileri: Tıbbi cihazlar, tele-tıp uygulamaları, biyomedikal mühendislik ve sağlık bilgi teknolojileri gibi sağlık teknolojileri.

Yenilenebilir Kaynaklar ve Sürdürülebilir Enerji: Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidroelektrik enerji ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik araştırmalar.

3D Baskı ve Katmanlı Üretim Teknolojileri: 3D baskı ile malzemelerin katmanlı olarak üretimi ve özelleştirilmiş ürünlerin yapılması.

Nükleer Teknoloji: Nükleer enerji, nükleer tıp ve nükleer malzeme mühendisliği gibi nükleer teknolojiler.

İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı, bu gibi konuları ele alarak geleceğin teknolojilerini geliştirmek, mevcut teknolojileri iyileştirmek ve toplumsal fayda sağlamak amacıyla çok sayıda disiplini bir araya getiren çok çeşitli araştırma alanlarına odaklanır. Araştırma konuları, her bir kurumun ve araştırmacının önceliklerine, hedeflerine ve kaynaklarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.